Isännöitsijän toimenkuva on erittäin laaja ja monipuolinen. Isännöitsijä on asunto-osakeyhtiön tai kiinteistöyhtiön hallituksen apuna toimiva ammattilainen, joka huolehtii kiinteistön ylläpidosta, hallinnosta ja taloudesta. Vaikka isännöitsijän tehtäviin kuuluu monia yksittäisiä toimenpiteitä ja päivittäisiä rutiineja, voidaan näitä tehtäviä tarkastella laajemmin neljän ydintehtävän kautta.
1. Palveluiden hankinta
Taloyhtiön isännöitsijän vastuulla on huolehtia, että kiinteistölle hankitaan tarvittavat palvelut. Isännöitsijän tehtävät sisältävät monenlaisia palvelutarpeiden kartoituksia ja niiden tilaamisia luotettavilta toimijoilta. Isännöitsijän lisäksi taloyhtiö tarvitsee usein muidenkin kiinteistöalan ammattilaisten apua:
- Tekninen osaaminen, korjausrakentamisen asiantuntijat, suunnittelijat, urakoitsijat ja rakennuttajakonsultit
- Kiinteistönhuolto ja siivous
- Vakuutuksen ja rahoituksen ammattilaiset
- Turvallisuuden asiantuntijat
- Asianajajat
Käy lukemassa isännöitsijän kokemuksista Talotuntijasta täältä
2. Asiakaspalvelu
Isännöitsijän rooli taloyhtiössä on olla linkki hallituksen ja asukkaiden välillä, ja hänen on osattava vastata erilaisiin asukkaiden tarpeisiin ja toiveisiin. Joissain isännöintiyrityksissä asiakaspalvelu on keskitetty asiakaspalvelijoille, jolloin isännöitsijälle jää paremmin aikaa muiden tehtävien hoitoon ja osakkaat saavat nopeammin palvelua. Digitaaliset palvelut asukkaille ja osakkaille ovat nykypäivää ja keskeinen osa asiakaspalvelua perinteisen asiakaspalvelun ohella.
3. Lakiosaaminen
Isännöitsijällä on oltava ymmärrys asunto-osakeyhtiölain keskeisistä asioista. Lakiosaaminen on tärkeää, jotta hän osaa ohjata hallitusta tekemään lain mukaisia päätöksiä, varmistamaan osakkaiden yhdenvertaisuuden sekä lähettää esimerkiksi yhtiökokouskutsun lain tarkoittamalla tavalla.
Isännöitsijät eivät useinkaan ole asianajajia ja isännöitsijän lisäksi on tarpeellista käyttää mm. riita-asioissa kiinteistöalan asianajajaa.
4. Pitkän tähtäimen suunnittelu
Tavoitteellisessa kiinteistönpidossa tarvitaan pitkäjänteistä strategista suunnittelua. Isännöitsijän rooli on keskeinen, kun määritellään ja toteutetaan taloyhtiön tulevaisuuden tavoitteita. Taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnittelun tulisi pohjautua tietoon taloyhtiön kunnosta ja odotettavissa olevista remonteista.
Isännöitsijän tehtävät edellyttävät laajaa osaamista niin teknisistä, taloudellisista kuin sosiaalisista asioista. On ensisijaisen tärkeää, että taloyhtiön hallitus voi luottaa isännöitsijään. Lisäksi ymmärrys isännöitsijän tehtävistä ja vastuista on edellytys, jotta töitä päästään tekemään hyvässä yhteistyössä.
Käy lukemassa lisää taloyhtiön kunnossapidosta täältä
Isännöinnin eettiset ohjeet uudistuivat 1.2.2023 ja Isännöintiliiton jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan näitä toiminnastaan. Isännöinnin eettiset ohjeet löydät Isännöintiliiton sivuilta